Soja bio 400g - bio planet

Soja bio 400g - bio planet

Producent: BIO PLANET
Kod producenta: 5907814663009
Waga: 0.44 kg
Dostępność: Brak Brak
Przewidywany czas dostawy: 2017-09-26
szt.
5,20 zł

Opis Soja bio 400g - bio planet

Soja BIO jest najbardziej rozpowszechnionym produktem azjatyckim jest ziarno soi. Stanowi bogate źródło białka, dlatego też uwielbiana jest przez wegetarian i wegan. Ekologiczne ziarno soi obniża stężenie cholesterolu, zmniejsza wystąpienie chorób serca, obniża poziom cukru we krwi a także zwiększa gęstość mineralną kości. Soję cechuje również duża zawartość potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy E. 

 

SKŁADNIKI - SOJA BIO

Soja* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - SOJA BIO

Uprzednio namoczoną co najmniej 8 godzin soję, gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja soi na 2,5 porcje wody) ok. 60 min.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA "SOJA BIO" W 100g

  • Wartość energetyczna - 1783 kJ / 427 kcal
  • Tłuszcz - 20 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,9 g
  • Węglowodany - 21 g,
  • w tym cukry - 7,3 g
  • Białko - 36 g
  • Sól - 0 g

 

CIEKAWOSTKI - SOJA BIO

Soja jest roślinąuprawną z grupy tak zwanych roślin strączkowych.Jej nasona stanowią ważny surowiec i wartościowy pokarm dla człowieka. Lista produktów wytwarzanych z soi jest bardzo długa, każdy z nich natomiast chętnie włączany jest do diety przez wegetarian. Dzieje się tak bowiem soja jest doskonałą alternatywą dla mięsa. Na bazie soi wytwarzane są takie produkty jak olej sojowy, mączka, sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, tofu i wiele więcej.

Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, takich jak konserwy, mięsa i wędliny. Dodatek ten stanowi bowiem wysoką wartość odżywczą. Nasiona soi zawierają od 30% do 50% białka co na tle innych roślin jest wynikiem rewelacyjnym. To co jest charakterystyczne dla soi to odowiedni skład aminokwasów który jest idealny dla człowieka. Ponadtto zawierają od 14% do 24% tłuszczy oraz witaminy z grupy B.

 

HISTORIA UPRAWY SOI

Pochodzi z Azji, gzdie prawdopodobnie wyhodowana została z soi ussuryjskiej.Od ponad 4 tysięcy lat uprawiana jest w Chinach. Aktualnie ponad 45% areału znajduje się Stanach Zjednoczonych, gdzie produkuje się ponad 55% światowej produkcji. Poza USA do największych producentów soi należą Chiny, Brazylia, Argentyna oraz Indie. W naszym kraju jest uprawiana rzadko ze względu iż wymaga dużo ciepła i stałych umiarkowanych opadów.

Atrybuty Soja bio 400g - bio planet

Wegetariański
Wegański
Certyfikat BIO
Kraj producenta: Polska
Pochodzenie składników: Chiny

Dodatkowe informacje

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt może zawierać alergeny takie jak gluten, sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.